Naučte se chytře hospodařit podle našich babiček

archiv revue
Lidé ze starších generací si zvykli vést svou domácnost tak, aby byli soběstační a zužitkovali všechno. V letech, kdy bylo potřeba se uskromnit, vznikla spousta dobrých nápadů. Dnes máme kolem sebe veškerý komfort a začalo se nám stýskat po hřejivém pocitu, že jsme něco zvládli vyrobit, a také po domácích chutích a vůních, které mají mnohem větší intenzitu. Přesně tohle si mohli užít diváci pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, jehož druhá část právě vychází knižně.

Sezónní radosti

Hobby tipy z České televize nejvíce ocení aktivní a tvůrčí lidé, kteří mají blízko k přírodě. Oblíbení moderátoři Tereza Hátleová a Petr Pěknic ve společnosti bylinkářky Simony Berkové objevují sílu léčivých bylin, oprašují staré zvyky a představují zručnost tradičních řemeslníků i jejich jedinečné výrobky. Vše samozřejmě osobně zkoušejí, což můžete vidět na mnoha fotografiích.

Naši předkové žili v souladu s přírodou a jednotlivými cykly roku. Podle toho také jedli, vařili a léčili se. Věděli, že příroda nám dává obrovské bohatství, což jsme si teď v období koronavirové pandemie začali mnohem více uvědomovat. Sklizeň ze zahrádky se řídila aktuální roční dobou, na stole a ve spíži tak byly vždy čerstvé regionální potraviny bez chemie. Pěstování je jedna věc, ale dalším velkým uměním je zpracování úrody. Na to v knížce najdete spoustu osvědčených postupů a receptů – zavařování, nakládání, konzervování i sušení.

Díky sběru bylinek při procházkách na louce budete mít dost materiálu na výrobu léčivých čajových směsí, sirupů, mastí i kosmetiky. Dopřejte si pevné zdraví, relaxaci v bylinných koupelích a příjemnou vůni darů přírody, které jsou všude kolem nás.

Jak na šetrnou domácnost

Naprostým základem v minulosti bylo chytré a úsporné domácí hospodaření. Naučte se také vy nakupovat pouze to, co je pro vás aktuálně nezbytné. Zjistíte, že si můžete celou řadu věcí zcela ekologicky sami vyrobit – od drogerie přes impregnaci na boty až po čisticí prostředky. Umět jednoduše, ale velmi chutně vařit také není nic složitého. Vyzkoušejte třeba recepty s luštěninami a vyrobte si domácí sýr, hořčici nebo voňavý perník. Z kapitoly o babiččiných tipech se dozvíte, jak si vypěstovat výstavní květiny na zahrádce i v pokoji. Dědečkovy tipy vám zase prozradí, jak vyřezat ze dřeva lžíci či uplést košík. Dámy si procvičí zručnost tkaním a pánové zase kosením kosou.

Máte-li rádi zvířata, leccos se o nich z knihy dozvíte. Hospodaření je totiž velmi široké téma a zahrnuje také chov dobytka, domácích zvířat a mazlíčků jako jsou psi a kočky. Pokud jste dosud neměli odvahu pustit se například do chovu slepic, možná zjistíte, že byste to mohli zkusit. Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli 2 je všestranná a zábavná příručka pro všechny generace, se kterou můžete vzpomínat, ale také zkoušet stále další dovednosti. Také budete díky ní šikovnější a samostatnější.

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli 2

4.0 3
399 327
IHNED odesíláme
Čeština

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

5.0 5
399 327
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Není snadné vybrat z nepřeberného množství knih, které každý měsíc vycházejí, ty nejlepší. A ne každému se líbí to samé. My jsme se opět snažili vytipovat novinky, které by mohly zaujmout co nejvíce čtenářů.
Vyhrajte thriller, který je osvěžujícím způsobem jiný. Děj se odehrává během několika hodin a má několik paralelních dějových linií. Zajímavé exkurzy do tématu mimické rezonance jsou důmyslně zakomponovány do děje a nijak neubírají příběhu na napětí.
Prémiový obsah
číst více
Druhá kniha nebývale uchopeného cestopisu slovenské sinologičky Dominiky Sakmárové mě opět položila na lopatky, v tom nejlepším slova smyslu.